Jetty and Outdoor Living Areas
Toorak, Melbourne

A young family approached us, seeking a re-configuration of their outdoor living spaces to better suit their changing needs. Working with a number of inherited site conditions, we sought to optimise solar access and create spaces for dining, lounging and playing, whilst camouflaging the necessities of everyday life.

Central to the project is a jetty that cantilevers over the existing swimming pool, reclaiming a pocket of sunlight throughout the year. In summer it is a hive of poolside activity, whilst in winter it is a tranquil sunny deck for lounging with a cup of tea.

Conceived first as a masterplan, the project addresses clarity of circulation, sense of entry and degrees of privacy, security, surveillance and screening. Through the curation of materials, planting, light, shade and proportions, each living zone has its own distinct character.

The outdoor living spaces unfold around a 1972 house by Neil Clerehan. In seeking to preserve the integrity of this house, inspiration was drawn from notions of the threshold in Japanese gardens and in Carlo Scarpa’s Castelvecchio Museum. A controlled material palette was selected to complement the existing house and create cohesion throughout the scheme.