Agilent Technologies
Spectroscopy Technology + Innovation Centre (STIC)
Mulgrave, Melbourne

Agilent Technologies wanted us to design a built environment that would change how their people work: to help them invent, test and refine ideas more consistently and get them to market more quickly. They also wanted the building to celebrate spectroscopy – the study of light. Every aspect of the design – the spatial qualities, façade, detailing, furniture specification, lighting and even ventilation design – has been designed to disrupt ‘business as usual’ and provoke innovation. The building is a series of micro-environments for thinking, testing, knowledge sharing and production; wrapped in a ‘veil’ that offers constantly shifting experiences of light and shadow to employees, collaborators and the public. 

The design reflects Agilent Technologies’ team sizes, disciplinary mix and organisational culture. The multi-layered, habitable facade creates alcoves for small team and individual work. The open-plan research space is gently divided into small neighbourhoods by the careful placement of pods which are technologically rich environments for virtual teaming, stand up meetings, small group work or focussed individual production. Directly adjacent and visually connected to the research spaces are a series of highly flexible laboratory environments. The building is connected to existing facilities on campus through the ‘town square,’ the social heart for the organisation.

Photographer
Peter Bennetts